GoodToKnow

Hogyan lehetsz kollégista

Kollégiumi férőhelyre a BME-n évente háromszor van lehetőség pályázni , az őszi és tavaszi félévre, illetve a nyári időszakra. A pályázásról az adott pályázati időszak előtt kaphatsz információt.

Kollégiumi Felvételi Pályázat rendszere:

A Kollégiumi Felvételi Pályázatáról a Kollégiumokról szóló Kancellári utasítás, a TJSZ 4.sz. melléklete és a Kollégiumi Felvételi Szabályzat rendelkezik. Ezen túl minden félévben kiírásra kerül a Kollégiumi Felvételi Pályázat, melyet minden félévben elérhetsz a honlapunkpn. Érdemes ezeket a dokumentumokat átolvasni.

A kollégiumi felvétel során három kollégiumi felvételi csoportot különböztetünk meg:

 • Elsőfélévesek - mely az alapképzésen első aktív félévüket megkezdő hallgatókat jelenti
 • Mester elsőfélévesek - mely a mesterképzésen az első aktív félévüket megkezdő hallgatókat jelenti
 • Felsőbbévesek - mely a legalább második aktív félévüket megkezdő alap-, mester- vagy osztatlan képzésben részt vevő hallgatókat jelenti

Ennek megfelelően kell eldöntened, hogy melyik pályázati űrlapot kell kitöltened.

A felvételi pályázás során: 

Elsőfélévesként:

 • Kizárólag szociális alapon
 • Kizárólag tanulmányi alapon

Mester elsőfélévesként:

 • Tanulmányi - közösségi részpontszámaitok összege alapján 
 • Kizárólag szociális alapon

Felsőbbévesként:

 • Kizárólag tanulmányi alapon
 • Kizárólag szociális alapon
 • Kizárólag közösségi alapon
 • Tanulmányi-közösségi részpontszámaitok összege alapján
 • Tanulmányi-közösségi-szociális részpontszámaitok összege alapján

részesülhetsz kollégiumi férőhelyben. A férőhelyek kiosztása során minden kategóriában szerzett pontodat figyelembe vesszük, így automatikusan abban a kategóriában fogsz bekerülni, amelyikben eléred a minimum ponthatárt. A bekerülés minimum ponthatára minden félévben változik, ugyanis az az adott félévben jelentkező hallgatók tanulmányi, szociális és közösségi pontszámaitól függ.


GTK-s hallgatóként főként két kollégiumban van lehetőséged elhelyezést kapni:

 • Wigner Jenő Kollégium: A GTK fő kollégiuma, a kari közösségi élet középpontja, ide kerül a kollégista hallgatóink 90%-a.
 • Vásárhelyi Pál Kollégium: Az Építőmérnöki kar fő kollégiuma, mely az egyetem kampuszának területén található, 7 különböző kar kollégistái laknak itt.

Amennyiben másik BME-s kollégiumba szeretnél beköltözni arra is van lehetőség, de ezeket az igényeket az Egyetemi Hallgatói Képviselet kollégiumi referensének kell jelezned. Az ilyen igényeket csak nyomós indokkal szokták elfogadni, mely lehet például:

 • párkapcsolati vagy testvéri viszony miatt összeköltözés egy ott lakóval
 • kiemelkedő közéleti tevékenység az adott karon
 • korábbi férőhely az adott kollégiumban

 

KEFIR rendszer használta:

Kollégiumra pályázni a Kollégiumi Egységes Felvételi Információs rendszeren, azaz a KEFIR-en keresztül lehet. A pályázást a félévekre a https://kefir.bme.hu/ honlapon a Kollégiumi Férőhely Pályázat kitöltése jelenti. A KEFIR-be történő regisztrációról az alábbi dokumentumban tájékozódhatsz:

KEFIR HOW TO
 

A pályázati űrlap a KEFIR rendszerben lesz elérhető a pályázási időszakban. A határidőkre különösen figyelj, ugyanis csak a határidő előtt beérkezett pályázatokat áll módunkban elbírálni. Utólagos jelentkezésre egyetemi szinten egységesen van lehetőség, melynél egy utólagos várólistára kerülsz. Férőhelyet csak abban az esetben kaphatsz, ha a rendes felvételi eljárás során kialakult várólisták elfogytak.

Felvételi űrlap kitöltése:

 

Az első oldalon találod a Fontos tudnivalókat itt, fog megjelenni neked az aktuális Pályázati kiírás, melyet erősen ajánlott majd elolvasnod az űrlap kitöltése előtt.

 

Tanulmányi pontok:

Ahogy olvashatod is, a tanulmányi eredményed adatait nem kell megadnod a pályázás során, ugyanis ezeket a Központi Tanulmányi Hivatal megküldi számunkra.

Elsőfélévesként és Mester elsőfélévesként a tanulmányi pontszámodat a felvételi pontszámod jelenti. Felsőbbévesként az utolsó két hazai aktív féléved eredményét vesszük figyelembe. Amennyiben csak egy lezárt aktív félévvel rendelkezel, annak a félévnek a tanulmányi adatai számítanak. 

A tanulmányi pontszámod a Kollégiumi Felvételi Szabályzatban meghatározottak szerint kerül kiszámításra. Ennek kiszámításához Hallgatói Homogén Csoportokba osztjuk be a jelentkezőket, melynek módjáról a Hallgatói Homogén Csoportokról szóló szabályzatunkban olvashatsz. Ennek lényege, hogy az azonos képzésen azonos ütemben haladó hallgatók eredményét viszonyítjuk egymáshoz, ennek megfelelően kapsz tanulmányi pontot is. Elképzelhető lehet például, hogy egy 3,00-és tanulmányi átlaggal rendelkező első éves “X” szakos hallgató több tanulmányi pontot kap, mint egy 3,50-ös átlaggal rendelkező harmadéves “Y” szakos hallgató.

 

Képzési információk:

Itt a képzési információdat kell megadnod, melyek a HHCS-kbe soroláshoz kellenek:

 

Előző félévek:

 

Meg kell adnod a már megkezdett aktív féléveid számát is. Amennyiben még nem kezdtél meg aktív félévet, rossz helyen jársz. Ebben az esetben az elsőféléves űrlapot töltsd ki!

 

Az általad megjelölt féléveknél, be kell állítani a féléved információit, hogy lássuk, melyik a két utolsó aktív hazai féléved, amelyek alapján a tanulmányi pontszámodat kapod.

Elsőféléveseknél nincs ilyen opció, mivel a felvételi pontszámuk számít a tanulmányi pontoknál.

 

Szociális információk:

Szociális pontszámodat, a Rendszeres szociális ösztöndíj pályázat során szerzett pontod fogja jelenteni, melyre külön kell pályázni, a https://mueper.bme.hu/ oldalon. Itt csupán azt kell megjelölnöd, hogy szeretnéd-e a kollégiumi felvételi pályázat során is figyelembe venni azt. Amennyiben nem adtál le ilyen pályázatot, válaszd a ‘Nem’ lehetőséget.


Kollégiumi információk:

 

Itt tudod bejelölni, ha nem szeretnél más nemű szobatárssal együtt lakni.

Igyekszünk a szobabeosztást úgy elkészíteni, hogy különböző nemű hallgatók, ha nem kérik, ne kerüljenek össze, de amennyiben itt jelzed, biztosan nem fogsz koedukált szobába kerülni. 

Kollégiumi preferenciádat itt tudod jelezni, a megfelelő kollégiumot a „Kiválaszott:” szóra húzva. 

Előfordulhat, hogy telefonon ez a funkció nem működik.

 

Szoba információk:

Az általad igényelt szobatársakat és szobát itt tudod jelezni.

Fontos: 

 • Amennyiben konkrét személlyel szeretnél együtt lakni, mindenképpen itt jelezd felénk! Tüntessétek fel egymás Neptun kódját - ellenkező esetben nem biztos, hogy egy szobába lesztek beosztva.
 • Lehetőséged van pontos szoba megjelölésére is. Amennyiben az igényed egy másik szobára irányul, mint amelyikben az előző félévben tartózkodtál, akkor nem biztos, hogy az igényedet figyelembe tudjuk venni. Az ilyen esetekben célszerű több szobát megjelölnöd, arra az esetre, ha az általad elsőként választottad esetleg nem kapnád meg.
 • Itt általános igényeket is tudsz jelezni, például: Csendes szint, kétfős szoba, nem első emeleti

Elsőfélévesként a szoba információk fül nem fog megjelenni, nem tudtok kollégiumot, szobát és szobatársakat választani. Amennyiben mégis van ilyen jellegű igényetek, azt a koli@gtkhk.hu címen tudjátok jelezni.

 

Egyéb információk:

 

Közösségi pontszámod figyelembevételéhez a közösségi tevékenységet itt tudod feltüntetni, amennyiben nincs a felsorolt kivételek között.

Bármilyen megjegyzést, egyéb információt a pályázatoddal kapcsolatban itt írhatsz (pl.: más kollégiumban elhelyezésre igény, általános szobaigény). 

Elsőfélévesek esetében az Egyéb információk fül nem fog megjelenni, közösségi pontszámot, egyéb megjegyzéseket az ő esetben nem kérünk be! Ha valamilyen speciális igényed lenne Elsőfélévesként, azt a koli@gtkhk.hu e-mail címen tudod jelezni.

 

Az űrlap utolsó oldalán láthatod összesítve az általad beírt adatokat. Amennyiben ezeken véglegesítés előtt még változtatnál, a ‘Vissza’ gombbal lapozva tudod ezt megtenni.

 

Véglegesítés:

A pályázat leadása az űrlap véglegesítésével válik hivatalossá, azonban pár információt itt is szem előtt kell tartanod:

 • A véglegesítés bármikor visszavonható és az űrlap újra leadható a pályázási időszak végéig.
 • Amennyiben sikeresen véglegesítetted a pályázatodat, az általad megadott email címedre visszajelző levelet fogsz kapni. Amennyiben ez nem érkezik meg, mindenképpen ellenőrizd, hogy valóban véglegesítetted-e a pályázatod, és helyesen adtad meg az email címed! Ha ezek után sem érkezne meg a visszajelző levél, érdeklődj a koli@gtkhk.hu címen!
 • A pályázási időszak vége előtt érdemes ellenőrizni, hogy a pályázatod véglegesítve van-e, ugyanis a pályázás lezártakor csak a véglegesített űrlapok számítanak érvényes pályázatnak.

 

A Kollégiumi Felvételi Pályázat lezárta után kezdődik a kollégiumi férőhelyek kiosztása. Ennek során először kollégiumba soroljuk a hallgatókat, mely a preferenciasorrend figyelembevételével az alábbi módon, sorrendben történik:

 • 10 % közösségi pontszám szerinti rangsor alapján (pontegyezés esetén tanulmányi pontszám alapján teszünk különbséget)
 • 20 % tanulmányi és közösségi összesített pontszám szerinti rangsor alapján (pontegyezés esetén a közösségi pontszám alapján teszünk különbséget)
 • 70 % tanulmányi pontszám szerinti rangsor alapján (pontegyezés esetén a közösségi pontszám alapján teszünk különbséget)

 

Ezt követően a szobák kiosztására kerül sor, mely minden esetben a megadott igények figyelembevételével történik. 

A közösségi pontokat figyelemben kell részesíteni a besorolás és szobabeosztás során, azonban törekszünk arra, hogy a hallgatók a korábbi kollégiumokba, illetve szobájukba kerüljenek elhelyezésre.

 

Amennyiben bármilyen további kérdésed merülne fel a Kollégiumi Férőhely Pályázattal kapcsolatban, keress minket bátran a koli@gtkhk.hu e-mail címen!

 

 

Vendégként a Wigner Jenő Kollégiumban

A Wigner Jenő Kollégium  a GTK kollégiuma, ami egyben a kar közösségi életének központi helyszínéül is szolgál. Hallgatók százai fordulnak meg  nap mint nap, hogy együtt tanuljanak vagy kikapcsolódjanak társaikkal a barátságos, otthonos környezetben. De vajon milyen szabályok vonatkoznak a külsősökre? És vehetnek -e igénybe extra szolgáltatásokat?  

Hogyan tartózkodhatok a koliban külsősként? 

Külsősként neked is lehetőséged  adódik a WJK látogatására! Kizárólag kollégista lehet vendégfogadó, akinek az adott vendégfogadási idő alatt a kollégiumban kell tartózkodnia. Minden kollégista fogadhat a saját nevére vendégeket, aki teljes felelősséget vállal a fogadó a vendégért. Az ehhez szükséges vendégkártyákat a portán lehet igényelni. 

Vendégként is használhatom a közösségi tereket? 

A kollégium alapvetően közös használatú, így lehetőséged adódik akár a kert helyiség, a mosdó helyiségek, valamint a társalgók használatára is.

A lakó helyiségekhez nem köthető részekhez (nagyterem, Roller Club, konditerem, hátsó udvar, dohányzó) nem kell vendégkártyát igényelni. Zárt helyiségek használatához teremigénylés szükséges.

A vendégkártya átruházható más személyre? 

A vendég számára kiadott kártya nem átruházható. A vendég távozásakor köteles a portán leadni a kártyáját. 

Milyen szabályok vonatkoznak a külsősökre? 

A vendég a Kollégium Házirendjét köteles betartani, ezt a kollégiumba való belépéssel elismeri. A fegyelmi, illetve a kártérítési felelősség a vendégfogadót is terheli.

Meddig tartózkodhatok a kollégiumban? 

A nappali kártyát  07:00 és 01:00 között lehet igényelni díjmentesen. 04:00-ig lehet vele a kollégium területén tartózkodni –amennyiben a vendég bent marad utána is, éjszakai kártyát kell kérni a portán! 

01:00 és 07:00 között kizárólag éjszakai kártya vehető igénybe, mely költséget von maga után a vendégfogadó számára.

Bentalvásra is van lehetőség?

Igen, amennyiben a vendég éjszakára maradna vagy pedig 04:00-07:00 között (is) szeretne bent tartózkodni, akkor a vendégfogadó éjszakai kártyát köteles igényelni a látogató számára a portán egy formanyomtatvány kitöltésével, és a vendég személyes adataival. Ez esetben éjszakai szállásdíj kerül kiírásra a Neptunban a vendégfogadó részére.

Mennyibe kerül az éjszakai szállásdíj? 

8 alkalomig 500 Forint/ vendég/ éjszaka  (hajnali 1 óra után kikért kártya esetén 1000 Forint / vendég) 

Maximum hányszor lehet fogadni vendéget éjszakára?

Egy hónapban maximum 8 alkalmat lehet bent tölteni vendégként 04:00 és 07:00 között.

Hol tudom kifizetni az éjszakai szállásdíjat? 

Az éjszakai szállásdíj a vendégfogadót terheli, mely a Neptunban kerül kiírásra fizetési kötelezettségként.

Lehetséges több estét is bent tölteni? 

Igen, lehetséges. Amennyiben több estét marad a vendég, a portán meg kell hosszabbítatni a kártya érvényességét. Kérjük a hosszabbításra figyeljetek, mivel különeljárási díjat von maga után ennek elszalasztása.

Több vendéget is lehet fogadni egyszerre?

Éjszakára (01:00 és 07:00 között) egyszerre  maximum 3 vendéget lehet fogadni.

Mi történik, ha a kártya megrongálódik/eltűnik?

Amennyiben a vendég elveszti vendégkártyáját, vagy az esetleg megrongálódik, az emiatt fizetendő kártérítést a vendégfogadót terheli., mely a Neptunban kerül kiírásra. Az elhagyott vagy megrongálódott kártya díja 2500 Ft.

Külsősként is lehet termet igényelni? 

A zárt helyiségek igénylésére kizárólag a kollégisták jogosultak.

A koli területén ingyenes a WIFI használat? 

Sajnos a WIFI-hez kizárólag a kollégisták tudnak hozzáférni az igénylést követően.

Vendégként díjfizetés ellenében igényelhetek extra szolgáltatásokat mint pl. a konditerem használata?

Konditerem használatot bármely BME-s hallgató igénybe veheti díjfizetés ellenében, erről a sport@gtkhk.hu email címen tájékozódhattok, azonban a további szolgáltatásokat, mint sportpálya, vagy mosókonyha használat, csak a kollégisták vehetik igénybe. 

Kihez fordulhatok segítségért?

Bármilyen egyéb felmerülő kérdés esetén keresd a Kollégiumi Mentorgárda tagjait vagy pedig a Hallgatói Képviselet kollégiumi referensét a koli@gtkhk.hu e-mail címen!

 

Kapcsolat:
Cím
1117 Budapest, Dombóvári út 3-5. 

Kollégiumi Mentorgárda
Ügyelet: 16:00 és 07:00 között
Közös ügyeleti szám: 30/907-8137

Gondnok
Göcző Gábor
gondnok@wigner.bme.hu
+36 1 436-3485

 

Figyelem! A fentiekben leírtak kizárólag tájékoztató jellegűek. Az megfelelő információkkal kapcsolatban minden esetben az aktuális szabályzatok és kiírások alapján tájékozódj!